Vihar az Örkényben

Pótoltam egy régi elmaradásom. Ráadásul épp a legjobbkor. Pénteken az Örkény Színházban A vihar című előadást néztem meg, amely után – a közönség jelenlétében – Gálffi László átvette a Gábor Miklós-díjat.

gallfi.jpgNa, akkor elölről. A Bagossy László rendezte előadást tavaly májusban mutatta be Mácsai Pál társulata. Shakespeare utolsó drámája mese és elmélkedés a politikáról. Milánó száműzött hercege, Prospero egyedül neveli lányát egy varázslatos szigeten, ahol rajtuk kívül csak mesebeli lények élnek. Egy napon a trónbitorló herceg hajója viharba kerül és hajótörést szenved. Prospero számára itt az alkalom, hogy visszaszerezze hatalmát és megbüntesse a bűnösöket. A mesében lelepleződik a kisszerűség és az ostobaság, és valódi hatalomnak tűnik a bölcsesség és a morális tartás.

Színház a színházban. Súgó, kellékes, műszakis és színész a színpadon. Nem kérdés, ezt a színjátékot most Prospero (Gálffi László) rendezi, a végrehajtásért pedig Ariel (Pogány Judit) felel. A humorral és iróniával teletűzdelt előadást szünet nélkül is kibírja a néző. Sőt, kár, hogy vége…

Vége. De valami készül, amikor a színház igazgatója, Mácsai Pál mikrofonnal a kezében megjelenik a színpadon. Gábor Miklós-díj. A díjat Vass Éva, a művész özvegye alapította 2001-ben a Gábor Miklós születésnapját megelőző egy év legjobb Shakespeare-alakításának díjazására. Vass Éva Opheliát alakította a Madách Színházban több mint háromszázszor játszott, 1962-ben bemutatott Hamlet-előadásban, amelyben Gábor Miklós volt a címszereplő.

A díjazott: Gálffi László. 2004-től az Örkény István Színház tagja. A színpadon többek között az Equus és az Amadeus főszerepét játszotta, volt II. Richárd és II. Edward király. Alakította Jagót, a Bánk bán és a Faust címszerepét. A szerepekben érzi jól magát. Ő maga zavarba van az ünnepléstől. Csak őt tapsolják. Átveszi a díjat, megköszöni és húzódik hátra, egyre hátrébb. A színésztársak mögé. Szinte elbújik. Pedig ott is jól látható. Mindig is látható lesz, mert a szerénységre és az alázatra érdemes figyelni.  

Szólj hozzá!

audrey hepburn 2013.04.22.11:42
Címkék: színház Gálffi Örkény Shakespeare Mácsai

A bejegyzés trackback címe:

https://pluszminusz.blog.hu/api/trackback/id/tr115238912

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása