„Ma, Magyarország felkerült a konyhaművészet térképére” – mondta Jérôme Bocuse, a Bocuse d’Or gála vacsoráján aznap, amikor Széll Tamás megnyerte a világ legrangosabb szakácsversenyének európai döntőjét, Budapesten.
Hamvas Zoltánnak, a Magyar Bocuse d'Or Akadémia elnökének az elmúlt években volt három kívánsága. Az egyik, hogy egyszer legyen magyar séf a Bocuse d’Or világdöntőjében (ez 2013-ban Széll Tamás már megvalósította). A másik, hogy Budapest rendezhesse meg a neves viadal európai döntőjét (kedden, szerdán ez is pipa). És a harmadik, hogy a hazai rendezésű Európa döntőn ott legyen a magyar versenyző a legjobb tízben. Nos, ez utóbbit annyira sikerült túlszárnyalni Széll Tamás és csapatának, hogy még Hamvas Zoltán legmerészebb álmait is felülírta.
Nincs jobb szó rá, mint az, hogy őrületes siker! Fantasztikus teljesítmény, szédületes két nap a Hungexpo területén megrendezett viadalon. Potyoghatnának még itt a jelzők, de az is mind kevés lenne. Sporteseményeket megszégyenítő hangulat uralkodott a verseny alatt. A szurkolók – Norvégiától Bulgáriáig – síppal, dobbal, zászlókkal érkeztek, a magyarok meg tűzoltózenekarral. Fújták is megállás nélkül a „Tarka lepkét”, Tamás meg főzött, az ütemre, 5 óra 35 percen keresztül.
Az alapanyagokat már hétfőn este összeválogatták a csapatok, ehhez a METRO Kereskedelmi Kft. nyújtott támogatást, ahol beszerezhették a séfek a legfrissebb zöldségeket, gyümölcsöket, zöldfűszereket, de a dunai kecsege és a magyar gímszarvas is METRO alapanyag volt. Egyébként sosem fordult még elő a verseny történetében, hogy a rendező ország adhatta mindkét fő alapanyagot, ez hosszú hónapok csatája volt a francia szervezőkkel, de úgy tűnik Széll Tamásnak bejött a „magyar virtus”.
És, ami plusz: erre az elsöprő győzelemre se szurkoló, se szakma, se versenyző nem számított. A világsikert hozó séf 4 és fél hónapon át készült erre a megmérettetésre, de az eredményhirdetés után nehezen tudott megszólalni. Saját elmondása szerint ezt a sikert csak csapatmunkával, összefogással, fegyelmezettséggel és a szakma iránti teljes alázattal lehetett megvalósítani. Olyan szavak ezek, melyeket ritkán hallunk, és mennyire hiányzik. Ezt az összefogást lehetett érezni két napon át, de még a verseny utáni ünneplésen is, amikor több száz ember – politikustól kezdve, pincéren át az újságíróig – állva tapsolta a magyar csapatot.
A dobogóra még a norvégok és a svédek fértek fel, mellettük Franciaország, Izland, Finnország, Hollandia, Svájc, Belgium, Dánia és Észtország csapata lehet majd ott Lyonban a 2017-es világdöntőn. A világ leghíresebb szakácsversenyét 1987 óta rendezik meg Franciaországban, alapítója Paul Bocuse, a világ egyik leghíresebb séfje. A világdöntő minden páratlan évben van Lyonban, minden páros évben pedig, - mint amilyen a mostani is, az európai döntő zajlott. Ezúttal velünk, nálunk, együtt! Ilyen ez a három kívánság.
Fotó: METRO és Pluszmínusz